Srbi vo finále vedú nad Českom, Djokovič nedal šancu Štěpánkovi

15.11.2013 Celý región

Belehrad 15. novembra (TASR) - Finálový súboj tohtoročného Davisovho pohára medzi Srbskom a Českom sa v Belehrade začal lepšie pre domácich tenistov, ktorým zariadil zisk prvého bodu Novak Djokovič. Srbská jednotka si v úvodnej piatkovej dvojhre poradila s českou dvojkou Radkom Štěpánkom v troch setoch 7:5, 6:1 a 6:4. Zápas trval 132 minút.

V úvodnom dejstve Djokovič viedol 4:2, lenže za stavu 5:4 nedokázal využiť svoj príjem na "dorazenie" súpera a ten sa dotiahol na 5:5. "Nole" však v koncovke prvého setu ukázal pevnejšie nervy i väčšie skúsenosti a predsa ho získal vo svoj prospech, keď za stavu 6:5 a 40:15 využil prvý setbal. Druhý set mal jednoznačnejší priebeh, Djokovič dvakrát prelomil Štěpánkovo podanie a triumfoval pohodlne 6:1. Do stavu 4:4 v treťom dejstve si obaja hráči držali svoje podanie, no v deviatej hre za stavu 40:15 sa Djokovičovi podarilo využiť hneď prvý brejkbal a viedol 5:4. Miláčik domáceho publika následne pri svojom podaní nezaváhal, premenil hneď prvý mečbal a získal pre svoj tím prvý bod.

"Okrem prvého setu to bola vyrovnaná partia. Snažil som sa diktovať tempo hry, dostávať ho do zložitých situácií, ale on sa z nich skvelou obranou dokázal vymaniť. Dôležité je oddýchnuť si na zajtrajšiu štvorhru. Verím, že Tomášovi sa podarí získať bod a budeme sa ďalej biť," povedal Štěpánek v prvom interview pre Českú televíziu. Djokovič po hladkom triumfe uznal kvality súpera. "Po prvom sete som získal sebavedomie. V dôležitých momentoch ma podržalo podanie. Ale Radek ukázal, že je skvelým hráčom."

V druhom piatkovom singli nastúpil Dušan Lajovič proti Tomášovi Berdychovi. Lajovič (117. miesto v rebríčku ATP) sa dostal do nominácie kapitána Bogdana Obradoviča na poslednú chvíľu za Janka Tipsareviča, ktorého trápi zranená päta. Do sobotňajšej štvorhry kapitáni predbežne nominovali dvojice Ilja Bozoljac, Nenad Zimonjič na srbskej a Lukáš Rosol, Jan Hájek na českej strane.

Česi obhajujú v súťaži vlaňajší triumf, proti nim ale stojí silný domáci tím na čele so svetovou dvojkou a čerstvým víťazom Turnaja majstrov Djokovičom.


Finále Davisovho pohára 2013
Srbsko - Česko 1:0 po prvej dvojhre
Novak Djokovič - Radek Štěpánek 7:5, 6:1, 6:4


nasleduje
Dušan Lajovič - Tomáš Berdych

sobota 16.00 h:
Ilja Bozoljac, Nenad Zimonjič - Lukáš Rosol, Jan Hájek

nedeľa 14.00 h:
Djokovič - Berdych
Lajovič - Štěpánek
 

Vyberte región